2019. december 30., hétfő

Dávid

December 30.

Névnapi üzenet

"Szükségünk van a barátokra. Ők az élet nagy salátástáljában a pirított bacon-kockák." (Sean Covey)


Eredete

Héber eredetű bibliai név, jelentése bizonytalan. Egyes feltevések szerint "kedvelt, szeretett barát" vagy más felfogás szerint "egyesítő".

Gyakorisága

A Dávid napjainkban divatos név, de az előző századokban készült névlistákon nem találjuk. 1967-ben mindösszesen 7 fiú kapta ezt a nevet, majd hirtelen megugrott a népszerűége. Az 1983–87-es gyakorisági listán már a 22 volt, sőt 1996-ban az első helyen szerepelt. Népszerűségéből nem sokat vesztett, 2018-ban a 10. helyen állt.

Névnapja

december 30.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

A Dávid név néhány köznevesült formája is ismert a tájnyelvben. Az ország nyugati felében a kékes színű, gömbölyű szemű szőlőfajtát nevezik dávidnak. A Tolna megyei Döbröközben a felesleges, nevetséges erőlködés a dávidfütty. Debrecen környékén a vadárvácskából készített gyógyszer a dávidtea. A Dávid-csillag a zsidó vallás és a zsidóság jelképe: ma Izrael lobogóján is szerepel. A néphagyomány szerint Dávid király katonáinak ez volt a címere, s ilyen alakú volt a pajzsuk.

Híres viselői

Dávid zsidó király
I. (Szent) Dávid skót király
Fekete Dávid énekes
Schwarz Dávid feltaláló
David Attenborough természettudós, dokumentumfilmes
David Bowie rockzenész

NumeroProfil-karakter

Dávidok megfontoltak, óvatosak, körültekintőek. Nem szeretnek kapkodni és nem szeretik, ha sürgetik őket. Jó, ha ezt már kis korban figyelembe vesszük náluk, mert lehet, hogy az alapokat lassabban sajátítják el - legyen szó cipőfűzésről, biciklizésről vagy az írás megtanulásáról - de ezek az alapok egy életen át stabilak maradnak. Ha ezt biztosítjuk számukra, igazán jó eredményeket érhetnek el az iskolában. Fontos számukra a család, a gyökerek és különösen az apa személye. Az otthonról hozott hagyományokat igyekeznek ők maguk is ápolni. Kapcsolataikban lojálisak, hűségesek, barátként is mindig lehet rájuk számítani.    



Boldog névnapot, kedves Dávidok!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.