2020. január 1., szerda

Fruzsina

Január 1.

Névnapi üzenet

"Keresd az örömöt! Ott van körülötted!
Szépséget találni, hidd el, nem nehéz!
Ne hidd, hogy a mosolyt, mint ruhát, kinőtted!
Vidáman, jó kedvvel mindig többre mész!"
(Aranyosi Ervin)


Eredete

Fruzsina a görög eredetű Eufrozina név magyarosított formája. Euphroszüné a görög mitológiában a három Kharisz egyike, nevének jelentése: öröm, vidámság.

Gyakorisága

A 80-as, 90-es években vált népszerűvé, azóta stabilan tartja magát a 100-as listán. 2018-ban a 60. helyen állt a divatos lánynevek sorában, de 2008-ban már a 29. helyig is előre jutott.

Névnapja

január 1., szeptember 25.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

Khariszok (római Gráciák) a görög mitológiában szereplő gyönyörű istennők. Hárman voltak, a legfiatalabb Aglaia a Ragyogó, Euphroszüné az Öröm és a legidősebb Thaleia a Virágzó. Ők a föld termőképességének védelmezői, az emberek jótevői. Hozzájuk tartozott minden, ami a szépséget képviseli: a báj, a kellem, a kreativitás, az ifjúság, a szerelem, a hála.
A tiszteletükre rendezett Khariszia ünnepek misztikus éjszakai szertartásaira az emberek mezei virágokból készítettek áldozati csokrokat, énekkel és tánccal hódoltak nekik.

Híres viselői

Kokes-Czakó Fruzsina opera-énekesnő
Fridel Fruzsina színésznő
Kovácsovics Fruzsina énekesnő, dalszerző
Marenecz Fruzsina színésznő
Pregitzer Fruzsina színésznő
Tischler Fruzsina labdarúgó

NumeroProfil-karakter

Fruzsinák kedvesek, játékosak és kreatívak. E név viselői szeretnek jelen lenni és nyomot hagyni a világban - elsősorban szellemi értékek formájában. Aktívak, mozgékonyak és rendkívüli módon igénylik a friss ingereket: így nagyon élvezhetik az utazást, a sportot, az új ismeretek elsajátítását. Az unalmas iskolai tanulnivalók, a kötelezettségek és a monoton feladatok már kevésbé kötik le a figyelmüket, de arra is akadhat ötletük, hogyan tegyék ezeket érdekesebbé. Rengeteg tervük akad, aminek csak egy töredékét valósítják meg. Nem árt, ha egy kis kitartást és fegyelmet sajátítanak el, hogy kevesebb kiváló elképzelés menjen veszendőbe. Az is megoldás, ha van mellettük egy gyakorlatiasabb-praktikusabb partner.


Boldog névnapot, kedves Fruzsinák!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.