2020. január 20., hétfő

Sebestyén

Január 20.

Névnapi üzenet

"Sokan maguk mondanak le a lelki értelemben vett függetlenségről. Önszántukból felejtettek el boldogok lenni. (...) Azt hisszük, vannak magasztos céljaink és fontos értékeink, miközben gyakran az egész életünk egy hajsza. A többet, a nagyobbat és a szebbet kergetjük. Keressük a boldogságot, s nem vesszük észre, hogy ott van az orrunk előtt, csak épp vastagon elfedik az újabb és újabb vágyak. Mindig csak dobbantunk a pallón, ahelyett, hogy végre megérkeznénk." (Sebestyén Balázs)


Eredete

A Sebestyén a latin Sebastianus név rövidülésének magyaros alakja, jelentése Szebaszte (latinosan: Sebastia) városából való. A város eredeti neve Szamaria volt, amit Augustus római császár tiszteletére változtattak meg, a görög eredetű Szebaszte városnév jelentése ugyanis, akárcsak a császár nevéé: magasztos, fennkölt.

Gyakorisága

A Sebestyén sosem tartozott a divatos nevek közé, ám 2011-ben a 97. és 2013-ban a 99. helyen felbukkant a népszerűségi listán. A 2000-es évektől kezdve a Szebasztián alakváltozat a 100 legnépszerűbb férfinév közt szerepel.

Névnapja

január 20.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

A Sebestyén vezetéknévként is elterjedt, a Dunán túl és a nyelvterület legkeletibb részén, Kárpátalján és Erdélyben fordul elő leggyakrabban. Legismertebb viselője Sebestyén Balázs, rádiós műsorvezető.

Híres viselői

Szent Sebestyén
Tinódi Lantos Sebestyén
I. Sebestyén portugál király

NumeroProfil-karakter

A Sebestyén aktív, "sebesen" pörgő személyiséget takar. Viselői kíváncsiak, nyitottak, szeretnek megismerni új dolgokat. Érdeklődve fordulnak egy izgalmas hír, egy újító ötlet vagy technikai felfedezés felé, ám figyelmüket hamar elvonja valami még újabb, még izgalmasabb. Kapcsolatteremtésben közvetlenek, olykor akár tolakodóak is lehetnek: egyszerűen áradnak belőlük a kérdések a másik ember felé. De épp ebből a tulajdonságukból fakad az is, hogy általában kevés bennük az előítélet: érdekli őket a másik kultúrája, gondolkodása, világlátása. Ösztönös emberismeretüknek és nagy fokú érzékenységüknek köszönhetően hamar ráhangolódnak másokra.    



Boldog névnapot, kedves Sebestyének!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.