2020. január 22., szerda

Artúr

Január 22.

Névnapi üzenet

"Isten adakozó szándékának csak a te elfogadókészséged szab határt!"
(Deepak Chopra: Merlin és Artúr király)


Eredete

Az Artúr valószínűleg kelta-angol eredetű férfinév, jelentése esetleg: medve. Egy római nemzetségnévből való származtatása szintén bizonytalan.

Gyakorisága

Igen ritka név: az 1990-es években szórványosan fordult elő, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb férfinév között.

Névnapja

január 22.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

Több kitalált személy is viseli az Artúr nevet. Legismertebb talán a brit mitológia alakja, Arthur király. Ott van továbbá Arthur Weasley, Harry Potterben, Arthur Dent, Douglas Adams könyvsorozatának, a Galaxis útikalauz stopposoknak főszereplője. Hazánkban a csokiimádó Gombóc Artúr vagy Artúr, a földönkívüli; Dévényi Tibor: Hová lett Artúr?, című könyvének szereplője.

Híres viselői

Straussenburgi Arz Artur, a Monarchia utolsó vezérkari főnöke
Görgey Artúr, honvédtábornok, hadügyminiszter
Halmi Artúr Lajos, magyar festőművész, arcképfestő
Kálid Artúr, magyar színész
Keleti Artúr, költő
Somlay Artúr, színész

NumeroProfil-karakter

Az Artúr névben van valami tartás, valami finom, láthatatlan elegancia. Viselői öntudatosak - de nem erőszakosak, távolságtartóak - de nem leereszkedőek, határozott elképzeléseikhez ragaszkodnak - de nem merevek. Társaságban lassabban oldódnak, nem rontanak ajtóstól a házba: kezdetben inkább csendes megfigyelők. Később sem törekszenek központi szerepre, nem osztogatnak kéretlenül tanácsokat, de mivel jó megfigyelők, érdemes kikérni a véleményüket. Már a kis Artúrok is rendkívül érzékenyek, a durva kritikát, de még a hangos szót is könnyen a szívükre veszik. Ha megbántják őket, magukba zárkózhatnak, ezért inkább a a dolgok tisztázására, megbeszélésére, a helyzetek diplomatikus kezelésére kell törekedni.    



Boldog névnapot, kedves Artúrok!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.