2020. január 15., szerda

Lóránt

Január 15.

Névnapi üzenet

"Nem a múló időt kell ünnepelni, hanem dicsőséget szerezni annak, ami még előttünk áll." (Daniel Pennac)


Eredete

A germán eredetű "dicsőség, hírnév" + "merész" jelentésű Roland név latinos Rolandus alakjából keletkezett a magyar Loránd elnevezés. A névben hangátvetés történt, azaz az r és az l hang helye fölcserélődött. Más feltételezések szerint magyar eredetű és jelentése valószínűleg a lóval kapcsolatos.

Gyakorisága

Bár a 12. század óta fordul elő a Lóránt név, sosem szerepelt a divatos nevek között. 1967-ben összesen 27 kisfiú kapta ezt a nevet. Később kissé népszerűbbé vált, sőt 2000 és 2009 között sereghajtóként felbukkant a 100-as listán is.

Névnapja

január 15.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

Földrajzi névként is találkozhatunk a névvel. A Nyírség közepén fekszik Baktalórántháza, ami 1932-ben két település, Nyírbakta és Lórántháza egyesítésével jött létre. Lórántháza neve arra a Tamás fia Lóránt nevű személyre emlékeztet, aki a 14. század elején több oklevélben is szerepel.

Híres viselői

Oláh Lóránt, magyar labdarúgó
Kovács Lóránt, romániai magyar labdarúgó
Hegedűs Lóránt, pénzügyminiszter, politikus
Schuster Lóránt, a P.Mobil együttes vezetője
Lukács Lóránt, operatőr, filmrendező
Dezső Lóránt, csillagász

NumeroProfil-karakter

A dolgok megvalósításának először általában fejben állnak neki, melyhez segítségükre van kifinomult ízlésük és jó szervezőképességük. Kreatívak, szívesen végeznek akár ház körüli teendőket is, pl: barkácsolás, kertészkedés vagy akár főzés. Nyitottak a világra, könnyen teremtenek kapcsolatot. Előfordulhat, hogy az elképzeléseik gyakorlati kivitelezése nehézséget jelenthet. A feladataikhoz érdemes előzetes tervet elkészíteni, melyben az idejüket és energiájuk beosztják. Segíti őket továbbá, ha olyan rendszeres mozgásformát vagy hobbit találnak, amivel kitartásukat növelhetik.    



Boldog névnapot, kedves Lórántok!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.