2020. január 11., szombat

Ágota

Január 11.

Névnapi üzenet

"A benned lakozó jóság olyan, mint egy gyertyaláng, amelynek az őrzője vagy. Mindennap gondoskodnod kell róla, hogy le ne égjen a kanóc, el ne fogyjon a levegő vagy ki ne oltsa a lángot a szélvihar." (Ryan Holiday)


Eredete

Az Ágota a görög eredetű Agáta régi magyar formája, aminek a jelentése: a jó.

Gyakorisága

Az 1990-es években az Ágota ritkán fordult elő és azóta sem szerepelt a divatos nevek között, megőrizte különleges ritkaságát.

Névnapja

január 11., február 5.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

Földrajzi névként is előfordul: Ágotakövesd és Szentágota két település Romániában, Sárszentágota Fejér megyében, míg Kunágota Békés megyében található.

Híres viselői

Kristóf Ágota, magyar származású, Svájcban élő író
Siménfalvy Ágota, színésznő
Varga Ágota, filmrendező, dokumentumfilmes
Varga Ágota, modell

NumeroProfil-karakter

Ágoták leginkább akkor érzik jól magukat, ha valaki más - egy ember vagy egy közösség - érdekében tevékenykedhetnek. Bár igen határozottak és erős akaratúak, saját vágyaikról, érzéseikről nem szívesen beszélnek. Aktívak, tevékenyek, munkájukat felelősségteljesen végzik. Remekül tudnak koordinálni, irányítani, folyamatokat felügyelni. Hajlamosak lehetnek sokat vállalni magukra, mert maximalizmusokból fakadóan nem szívesen engedik ki a kezükből a feladatokat. Nem csak magukkal, de másokkal szemben is nagy elvárásokat támasztanak.    



Boldog névnapot, kedves Ágoták!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.