2020. január 7., kedd

Attila

Január 7.

Névnapi üzenet

"Ma már nem értjük, hogy az Isten-ember kapcsolat nem egy felhők felett trónoló Atya és a porban élő teremtmény kapcsolata, hanem a legbensőbb Önmagunkkal való viszonyunk."
(Müller Péter)


Eredete

Attila hun fejedelem gót nevéből származik. A gót atta „atya” szó kicsinyítő képzős származéka, melynek jelentése „apácska”, szabadabb fordítás szerint „szeretett apánk”.

Gyakorisága

A 20. század második felében vált ismertté és kedveltté. Az 1967-es adatok szerint már annyira divatos volt, hogy a 6. leggyakrabban választott névként szerepelt. 2018-ban még mindig a 28.

Névnapja

január 7.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

A köznyelvben az attila egy zsinórokkal kivarrt, díszes, testhez simuló férfikabát neve.

Híres viselői

Attila, hun király
József Attila, költő
Pataky Attila, énekes
Till Attila, műsorvezető
Czene Attila, olimpiai bajnok úszó
Dargay Attila, animációs filmrendező

NumeroProfil-karakter

Határozott énkép és erős testtudat jellemzi őket. Ez utóbbi azzal is jár, hogy általában jó fizikai adottságokkal rendelkeznek és/vagy érdeklődnek a sportok iránt. Az otthonról hozott családi minták jelentős mértékben meghatározzák őket, viszonyítási alapként szolgálnak. Hajlamosak lehetnek beleragadni a múltba, sérelmeiken hosszasan rágódhatnak, sőt a sértődékenység is jellemző lehet rájuk. Általában jó kézügyességgel rendelkeznek, emiatt szenvedélyükké válhat a főzés vagy a barkácsolás. Belátóak és megértőek, szívesebben hallgatják meg mások problémáit, mint hogy ők beszéljenek a sajátjukról.    



Boldog névnapot, kedves Attilák!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.