2020. január 12., vasárnap

Ernő

Január 12.

Névnapi üzenet

"Az életben a nevetés az egyik legkomolyabb dolog, éspedig azért, mert a legfontosabbak közül való." (Vavyan Fable)


Eredete

Az Ernő név a magyar nyelvben a 19. században, a nyelvújítás idején keletkezett. A germán eredetű Erneszt névformát megrövidítve, az -ő kicsinyítő képzővel alkották. A germán név jelentése: komolyság, határozottság, erély.

Gyakorisága

Az Ernestus névalak már a 13. század végén felbukkan írott szövegekben. Az Ernő nem tartozik a gyakori nevek közé, de a 19. század óta folyamatosan jelen van a magyar keresztnévkincsben. Talán a 19. század végén volt a legnépszerűbb. Ezt bizonyítja, hogy Budapesten az 1890-es évek végén a 23. volt a gyakorisági listán. Azóta rohamosan csökkent a népszerűsége, 2001-ben mindössze 49-en kapták az Ernő nevet. Ám még így is, a 2006-os összlakosság statisztikájában az 50. helyen állt.

Névnapja

január 12.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

Egyik legismertebb karakter, aki ezt a nevet viseli Nemecsek Ernő, Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényének szereplője.

Híres viselői

Rubik Ernő, feltaláló
Szép Ernő, költő
Osvát Ernő, szerkesztő, író
Kiss Ernő honvéd altábornagy, az aradi vértanúk egyike
Nagy Ernő, vívó
Winter Ernő fizikus, feltaláló

NumeroProfil-karakter

Ernő jelentésével ellentétben vidám, könnyed személyiséget takar. Problémamentesen teremtenek kapcsolatot a különböző generációkkal és a társadalmi rétegekkel. Kiválóan és gyakran abszolút pozitív értelemben gátlások nélkül kommunikálnak: egyszerűen ráéreznek arra, hogy kivel milyen hangnemet engedhetnek meg maguknak. Az életben leginkább a beszélőkéjükkel boldogulnak, így a kereskedelemmel vagy a közvetítéssel kapcsolatos hivatások jól passzolnak hozzájuk. Ha a vezetéknévből is hiányzik a stabilizálás (1-4-7 tengely elemei), akkor hajlamosak lehetnek a "levegőbe beszélni", nagyot mondani, esetleg másokat félrevezetni.    



Boldog névnapot, kedves Ernők!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.