2020. január 16., csütörtök

Gusztáv

Január 16.

Névnapi üzenet

"A boltív két egymásnak támaszkodó gyengeség, melyből végtelen erő keletkezik." (Leonardo da Vinci)


Eredete

Skandináv eredetű név. Elemeinek jelentése egyes magyarázatok szerint "harc" + "támasz", más értelmezésben "a gótok támasza". A magyar névkincsbe feltehetőleg német közvetítéssel került.

Gyakorisága

A magyar névkincsben folyamatosan jelen van, de soha nem tartozott a nagyon gyakori nevek közé. A 19. század végén a debreceni katolikusok körében a 23. leggyakoribb név volt. A 20. században fokozatosan veszített a népszerűségéből. 2006-ban az összlakosság statisztikájában a 76. helyen állt., de a utóbbi 20 évben nem szerepelt a 100 leggyakoribb név között.

Névnapja

január 16.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

Szeged környékén guszti a neve annak a fából készült keretnek, amelyen a kihasított és újra felfűzött paprikát szárítják.

Híres viselői

Csík Gusztáv dzsessz-zongorista
Gustave Eiffel (1832–1923), francia mérnök
Kelety Gusztáv festőművész
Götz Gusztáv Európa-bajnok evezős
Gustav Klimt osztrák festőművész
Gustav Mahler osztrák zeneszerző

NumeroProfil-karakter

Gusztávok valóban azok közé az emberek közé tartoznak, akikre lehet számítani, támaszkodni vagy akár nemes ügyért, közösségi érdekekért harcolni. Fontos számukra a család, de nem csak mint eszme, hanem mint eleven, életben tartandó hagyományok összessége. Megbízható, felelősségteljes személyiségek, akik nem csak másokkal, de önmagukkal szemben is nagy elvárásokat támasztanak. Igazságérzetük, kötelességtudatuk fejlett, ezért a link embereket nem kedvelik. Nem csak egzisztenciálisan, de az élet minden területén törekszenek a biztonságra, a kiszámíthatóságra. Így kapcsolataikban vagy akár a munkahelyükön is lojálisak.



Boldog névnapot, kedves Gusztávok!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.