2020. január 14., kedd

Bódog

Január 14.

Névnapi üzenet

"Nincs annál nagyobb boldogság, mint amikor nincs okunk a szomorúságra; és nincs annál nagyobb gazdagság, mint a meglévőkkel való megelégedettség." (Anthony de Mello)


Eredete

A Bódog régi magyar férfinév, ami a boldog szó régi magyar alakjából, a bódogból ered, aminek a jelentése: gazdag.

Gyakorisága

A Bódog név korábban is és manapság is a ritka nevek közé tartozik.

Névnapja

január 14.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

A boldog szó a 12. század végén került be a magyar szókincsbe, eredete ismeretlen. A gazdag kifejezés pedig, ami valószínűleg iráni jövevényszó csak a 14. század közepén terjedt el.

Híres viselői

Bátori-Sulcz Bódog, honvéd ezredes
Kiss Bódog Zoltán, kertészmérnök, politikus
Somló Bódog, jogtudós
Török Bódog, kézilabdaedző

NumeroProfil-karakter

Igen kreatív, érzékeny személyiség rejtőzik a Bódog név mögött. Gondolkodásuk átfogó, gyakorlatias, sőt tudományos. Bár remek megérzéseik vannak, igyekeznek mindenre reális, kézzel fogható magyarázatot találni. Megbízhatóak és alaposak, de a feladataikat szeretik a saját - olykor bizony ráérős - ritmusukban végrehajtani. Lehet, hogy a környezetük lassúnak gondolja őket, de szeretnek odafigyelni a részletekre és vallják: a jó munkához idő kell! Erősen anyagi irányultságúak, biztonságra törekszenek, általában hosszú távú, előrelátó döntéseket hoznak egzisztenciális téren. Bár kissé introvertáltak lehetnek, a hozzájuk közel álló emberekkel szívesen töltenek időt, főleg tartalmas beszélgetésekkel vagy még tartalmasabb hallgatásokkal.    



Boldog névnapot, kedves Bódogok!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.