2020. január 3., péntek

Benjámin

Január 3.

Névnapi üzenet

"Az isteni ajándék után nem kérdezősködünk, csak elfogadjuk." (Titánok harca című film)


Eredete

Benjamin a héber eredetű Binyamin névből ered. Egyes magyarázatok szerint a jelentése: "szerencse fia", mások szerint "jobbnak a fia". A Bibliában Benjámin Jákob legkisebb fia, Ráchel második gyermeke.

Gyakorisága

A középkorban kizárólag a zsidó közösségekben adták a fiúknak, illetve abban az esetben más gyermek is megkapta, ha az édesanyja a születésekor meghalt. A reformáció után a név mindenütt elterjedt, és a 17–19. század között gyakori névvé vált. A 20. század végén és napjainkban ismét egyre népszerűbb több nyelvterületen. Így például a 2000-es évek elején Amerikában, Svédországban, Ausztráliában, Norvégiában, Franciaországban és Belgiumban is előkelő helyen szerepelt a névadási listákon. Hasonló a helyzet hazánkban is, ahol újabban egyre több szülő választja gyermekének a Benjámint. Míg az 1967-es adatok szerint csupán 20 alkalommal anyakönyvezték, a 80-as évektől napjainkig stabilan a "középmezőnyben" találjuk a nevet. 2018-ban a Benjámin a 64., míg ékezet nélküli változata a Benjamin a 67. volt.

Névnapja

január 3.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

A benjámin köznévként is ismert és használt kifejezés, melynek jelentése: a legkisebb fiútestvér. Gyakran vele értjük: a dédelgetett kedvenc. De így nevezik egy társaságban, közösségben, csoportban a legfiatalabb fiút vagy férfit is.

Híres viselői

Rajeczky Benjámin zenetörténész, népzenekutató
Balázs Benjámin, labdarúgó
Eressy Béni, zeneszerző
Benjamin Franklin, amerikai filozófus, politikus, az USA alapító atyáinak egyike
Benjamin Britten, angol zeneszerző
Ben Affleck, amerikai színész

NumeroProfil-karakter

Benjáminok igen érzelmesek, szenvedélyesek. Szerelemben nagyvonalúak, lehengerlőek, de hajlamosak lehetnek a túláradásra, a féltékenységre is. Cserébe viszont bocsánatot kérni, kiengesztelni is nagyon tudnak. Lendületes alaptermészetükkel, az életre való nyitottságukkal és kiváló kommunikációs képességükkel hamar beilleszkednek egy új társaságba és az sem kizárt, hogy rövid úton szószólóvá válnak. Elképzeléseiket hangzatosan, látványos gesztusokkal prezentálják, amivel másokat is fellelkesítenek. Bár rengeteg ismerőst tartanak számon, igaz barátból jóval kevesebbet: hozzájuk viszont nagyon erősen ragaszkodnak.    



Boldog névnapot, kedves Benjáminok!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.