2020. január 17., péntek

Antal

Január 17.

Névnapi üzenet

"A bölcs lelki nagyság a tettekre alapozza az igazi dicsőséget, nem az ingatag hírnévre: inkább akar fejedelem lenni, mint annak látszani." (Apáczai Csere János)


Eredete

Latin eredetű név, mely a római Antonius nemzetség nevéből származik. A név jelentését nem ismerjük. Több feltevés létezik, az egyik szerint a név a görög anthos "virág" jelentésű szóból eredeztethető, a másik szerint a szó jelentése: fejedelem, elöljáró.

Gyakorisága

A név népszerűsége napjainkban egyre csökken. A 18. század végi adatok szerint a katolikusoknál a 7. leggyakoribb keresztnév volt, a 19. század második felében a 13. volt a gyakorisági listán. Bár a 2006-os összesített gyakorisági listán az Antal a 32. leggyakoribb férfinév, népszerűsége napjainkban rohamosan csökken. 2000-ben csak 75, 2002-ben 68 és 2005-ben 66 újszülött kapta ezt a nevet.

Névnapja

január 17.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

Az Antonius nemzetség legnevesebb képviselője, Marcus Antonius a mitológiai Héraklész félisten Anton nevű fiára vezette vissza nemzetsége eredetét, ezért pénzein gyakran felbukkant Héraklész jelképe, az oroszlán.

Híres viselői

Páger Antal, színész
Rogán Antal, politikus
Szerb Antal író, irodalomtörténész
Bolvári Antal olimpiai bajnok vízilabdázó
Budai Nagy Antal, az 1437-i erdélyi parasztfelkelés egyik vezére
Grassalkovich Antal, gróf, királyi személynök, kamaraelnök, Mária Terézia bizalmasa

NumeroProfil-karakter

Az Antal név viselői öntudatosak, erős akaratúak. Határozott véleménnyel vannak magukról és a világról: meggyőződéseiktől nehéz őket eltántorítani. A testtudatuk is igen meghatározó, ezért gyakran fordulnak a sport felé. Ennek hátterében a mozgásigényen túl nagy fokú hiúság is lehet a motiváció. Irányító-vezető alkatok, nehezen viselik maguk felett az autoritást. Gyakran inkább a vállalkozói lét felé kacsingatnak, mivel így önmaguk főnökei lehetnek. Nagy bennük a versenyszellem, hajlamosak másokat automatikusan riválisként kezelni.    



Boldog névnapot, kedves Antalok!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.