2020. január 21., kedd

Ágnes

Január 21.

Névnapi üzenet

"Az élet ott, ahol fakad, tiszta, édes gyönyör, amely magában az életben van. Nem elmenni a forrástól annyi, mint szűziesnek lenni. Az etruszkok asszonyaik sírkövére virágot faragtak, se nevet, se mást, se kort, se rangot. Mit mond a sírkő? Aki itt fekszik, virág volt, élni tudta azt, amit a bölcsek csak gondolni." (Hamvas Béla)


Eredete

Az Ágnes név görög eredetű. A hagnosz görög szóból származik, jelentése: szent, szemérmes, tiszta, érintetlen, szűz(ies). A Hagnész név a latinba a szó eleji h nélkül került át, s Agnes alakban írták, mi, magyarok ezt a latinos formát vettük át. Később az Ágnes nevet hangzása és jelentése miatt összefüggésbe hozták, sőt azonosították a latin agnus szóval, melynek jelentése: bárány. Valóban, e két jelentés igen közel áll egymáshoz, hiszen a bárány a tisztaság, érintetlenség, ártatlanság jelképe.

Gyakorisága

A név első írásos adata 1227-ből származik, ekkor azonban még az Agneti változatban jegyezték le. Az Agnes formáról 1249-ből vannak adataink. 1440 előtt a 7. leggyakoribb név volt, de a következő századokban egyetlen névgyakorisági listán sem találjuk. A 20. század közepétől azonban ismét kedveltté vált, amit az is bizonyít, hogy egy 1959-ben készült budapesti felmérés alapján a női nevek közül az Ágnes az 5. leggyakoribb név volt. Népszerűsége egészen a 2010-es évekig töretlen volt, azóta viszont  már nem szerepel a 100 leggyakoribb női név között. Svédországban igen népszerű az Ágnes név, 2006-ban a 3. leggyakoribb volt.

Névnapja

január 21.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

A január 21-i emléknaphoz különböző szokások fűződnek. A népi időjóslás szerint, ha Ágnes napja hideg, akkor a következő napi Vince biztosan enyhébb időt hoz. Ahogy egy rábaközi faluban emlegették: Ha Ágnes hideg, engesztel Vince, hogy teljék a pince.
Más vidékeken az Ágnes-nap a férjjövendölés napja volt.
Olyan település is volt, ahol ezen a napon a gyermeket váró asszonyok sós vízben mosakodtak meg, hogy a születendő gyermekük szép és egészséges legyen.

Híres viselői

Heller Ágnes filozófus
Bálint Ágnes írónő (Mazsola, Futrinka utca)
Kovács Ágnes úszóbajnok
Nemes Nagy Ágnes költő
Voith Ági színésznő
Kökényessy Ági színésznő

NumeroProfil-karakter

Ágnesek határozottak, erős akaratúak, célratörőek, vállalkozó szelleműek. Legalábbis a világ felé ezt az oldalukat mutatják, lágyságuk, sebezhetőségük sokáig rejtve marad. Nagyon vágynak a szeretetre, a gyengédségre, de sokszor nehezen tudják elfogadni a feléjük irányuló törődést. Magabiztos fellépésük mögött sok esetben erős önbizalomhiány áll - ami főleg a párkapcsolati vagy anyai szerepeikhez kötődik. Aktív, mozgalmas életet élnek, mindig találnak valami feladatot magunknak. Sok esetben a szakmai sikereiken keresztül építik fel az önértékelésüket, így fontos, hogy megkeressék azt az elfoglaltságot, amin keresztül ki tudják bontakoztatni individualitásukat.    



Boldog névnapot, kedves Ágnesek!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.