2020. január 28., kedd

Károly

Január 28.

Névnapi üzenet

AXIÓMA
szabadság az, ha
megválaszthatom: kitől
és mitől függjek
(Fodor Ákos)


Eredete

A Károly név esetén nehéz igazságot tenni, hogy honnan is származik, mivel a törökből átvett karvaly szó nagyon hasonló csengésű, a latin Carolus névhez. Utóbbi jelentése „szabad férfi”, ami akár szimbolikusan a gyorsan szárnyaló vadászmadárral is összefüggésbe hozható.

Gyakorisága

A név elterjedésének jelentős szerepe volt a Habsburg-dinasztiának. Először az arisztokrácia körében vált divatossá, utána a nemesség és a polgárság körében is meghonosodott. A 19. század végén a 7. leggyakoribb név volt, s bár fokozatosan csökkent a névadási kedv, 2017-ben még mindig a 92. helyen állt.

Névnapja

január 28., november 4.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

Számtalan uralkodó viselte a Károly nevet, hazánkban négy király: I, II, III és IV. Károly. Jelenleg egyetlen Károly nevű uralkodó ül trónon, mégpedig Svédország királya, XVI. Károly Gusztáv.

Híres viselői

Ferenczy Károly, festőművész
Frenreisz Károly, zeneszerző
Gesztesi Károly, színész
Zipernowsky Károly, mérnök, a transzformátor egyik feltalálója
Than Károly, kémikus
Charles Simonyi, szoftverfejlesztő, űrkutató

NumeroProfil-karakter

Károlyokat nagy fokú ösztönösség jellemzik. A kihívásokat és erőpróbákat sokszor belül keresik, vagyis elsősorban nem másokkal, hanem önmagukkal konfrontálódnak. Határozottak, öntudatosak, elképzeléseikhez mélyen ragaszkodnak. Szeretik az elméleti dolgokat, az intellektuális kihívásokat, amikre kreatív megoldásokat igyekeznek találni. Életünk valamelyik vagy akár minden területén megjelenhet az egyedi stílus, a kifinomultság. Erős bennünk a tudásvágy, nyitottak arra, hogy mindig valami újat tanuljanak. Képesek - mint a sólymok - magasabb perspektívából szemlélni a dolgokat.

Boldog névnapot, kedves Károlyok!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.