2020. január 26., vasárnap

Vanda

Január 26.

Névnapi üzenet

"Lényünket betölti a vadon utáni vágyódás. A kultúra kevés ellenszert tud nyújtani e sóvárgás leküzdésére. Belénk nevelték, hogy szégyenkezzünk, ha ilyen vágyaink támadnak. Hajunkat hosszúra növesztettük és mögé rejtettük érzéseinket. A vadon Természeti Asszonyának árnya azonban továbbra is ott ólálkodik mögöttünk éjjel és nappal. Nem számít, hol vagyunk." (Clarissa Pinkola Estés)


Eredete

A lengyel eredetű Vanda egy történelmi-mondabeli hercegnő, legendája a 12. század óta kering. Maga a név azt jelenti: vad nő.

Gyakorisága

Magyarországon az 1990-es években még igen ritka név volt, népszerűségének csúcsát a 2000-es években érte el, de még 2017-ben is a 93. leggyakoribb lánynévként szerepelt a névadások között.

Névnapja

január 26.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

A filmművészet egyik legismertebb Wandáját Jamie Lee Curtis formálta meg, A hal neve: Wanda című vígjátékban.

Híres viselői

Dombóvári Vanda műsorvezető
Kovács Vanda színésznő
Lamm Vanda magyar jogász, egyetemi tanár
Ferencz Vanda ékszertervező
Szyksznian Wanda grafikusművész

NumeroProfil-karakter

A név viselői, hasonlóan a lengyel hercegnőhöz, öntörvényűek és igen makacsak. Fontosak számukra a gyökerek, a család és különösképpen az apa játszik meghatározó szerepet az életükben. Minden téren – kapcsolatokban, értékrendben – stabilitásra törekszenek. Gyakorlatiasak: legjobban úgy tudnak teljesíteni, ha pontosan elmondják nekik, mit várnak tőlük. Általában rengeteg energiával rendelkeznek, emiatt hajlamosak lehetnek túlvállalni magukat, mert nem igazán ismerik teljesítőképességük határait.    



Boldog névnapot, kedves Vandák!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.