2020. január 18., szombat

Piroska

Január 18.

Névnapi üzenet

"Piros tollal jegyeztem fel a dátumot, amely naptól dermesztően hidegen hagy, ki mit gondol, terjeszt rólam, mert végeztem a kivagyisággal! Amely naptól nem érdekel, fel sem izgat, mi a menő, márkás, nagyágyús, decens és a legfrissebb trend szerinti."
(Vavyan Fable)


Eredete

Latin eredetű név, Prisca, Piriska, Piraska, Piroska változatokon keresztül alakult ki a mai formája. A latin Prisca név jelentése: régi, egykori, hajdani, ősi; tiszteletre méltó. Kialakulásához és népszerűségéhez hozzájárul a színnévből származó, régi magyar Piros név.

Gyakorisága

Már az Árpád-korban, a 12. század elején találkozhatunk írásban a Pirisk női névvel. A 16-18. században nem tartozott a divatos nevek közé, csak a 20. században vált kedveltebbé. 1967-ben 676 kislány kapta a Piroska nevet, így a 26. leggyakoribb név volt. A következő évtizedekben ismét csökkent a népszerűsége, de 2006-ban az összlakosság statisztikájában még a 24. helyen állt. A 90-es évektől már ritka névnek számít.

Névnapja

január 18.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

A hatvanas évek egyik népszerű slágeréből keletkezett szállóige: Isten véled, édes Piroskám… A szállóige népszerűségéhez hozzájárult, hogy a hatvanas években forgalomban lévő százforintos lilás-piros nyomású volt. A dalból kiemelt sor nemcsak az elhagyott csinos lányra, hanem a kiadott bankjegyre is utalt.

Híres viselői

Molnár Piroska színésznő
Szent Piroska (Szent Iréne), Szent László király lánya, II. Jóannész bizánci császár felesége
Vaszary Piri színésznő
Szántó Piroska grafikus, festő, író
Anday Piroska opera-énekesnő
Tábori Piroska költő, ifjúsági regényíró

NumeroProfil-karakter

Piroskák intuitívak, segítőkészek és rendkívül érzékenyek, ami miatt néha azt érezhetik, hogy feladják magukat másokért. Folyamatosan azon fáradozhatnak, hogy az önzés és önzetlenség mérleghintáját egyensúlyban tartsák. Az elképzeléseiket, a bennük rejlő mély érzelmeket nem mindig tudják megfelelően kifejezni. Lelkiismeretesek: ha valamit szeretnének elérni, kitartóan képesek tenni érte.  Megjelenésükben és környezetükben megfigyelhető a stílusosság, akár művészi ambíciókkal is rendelkeznek. Feladatuk, hogy harmóniát teremtsenek az érzelmek világában, fejlesszék az önkifejezésüket és a jelenre irányítsák a figyelmüket. Ehhez kiváló fókusz gyakorlat a meditáció, a tai chi vagy akár bármilyen művészetterápia.

Boldog névnapot, kedves Piroskák!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.