2020. január 2., csütörtök

Ábel

Január 2.

Névnapi üzenet

TANULMÁNY
a tó színéről
ellépő pára mutat
példát lelkemnek
(Fodor Ákos)


Eredete

Bibliai eredetű férfinév, Ádám és Éva második gyermekének neve. Héberül Hevel vagy Hável, jelentése: pára, lehelet, múlandóság. Mások szerint a név asszír vagy sumér eredetű (Abba-él), és a jelentése: fiú. Nevében így is, úgyis felfedezhető az Istent kifejező "él" szócska, mint a Gábriél, Michaél nevekben is.

Gyakorisága

Divatja viszonylag új keletű, 1967-ben még senki sem kapta az Ábel nevet, a 80-as évektől viszont szép lassan egyre népszerűbbé vált. Azóta nagyjából a "középmezőnyben" találjuk, 2017-ben és 2018-ban az 53. helyen állt a népszerűségi listán.

Névnapja

január 2.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

Kitalált karakterek közül a név legismertebb képviselője Tamási Áron trilógiájának hőse, Szakállas Ábel (Ábel a rengetegben, Ábel az országban, Ábel Amerikában).

Híres viselői

Dési Ábel költő, prózaíró, kritikus, publicista
Abel Gance francia filmrendező (Napoleon)
Abel Janszoon Tasman holland felfedező
Mihalik Ábel dobos (Kiscsillag, Kispál és a Borz)
Abel Ferrara, amerikai filmrendező (New York királya)
Abel Wolman, amerikai mérnök

NumeroProfil-karakter

Az Ábelek határozottan állnak neki a céljaiknak, feladataiknak. Érzékenyek, könnyen teremtenek kapcsolatot, nyitottak a világra. Döntéseikben érdemes odafigyelniük az intuíciós képességeikre. Előfordulhat, hogy szívesen végeznek ház körüli teendőket, pl: barkácsolás, kertészkedés. Érdemes odafigyelniük arra, hogy jól osszák be az energiáikat, idejüket és anyagi javaikat. Ajánlott, kitartást és stratégiai tervezést igénylő sportot végezniük (pl: sakk, vívás, tájfutás,…).  



Boldog névnapot, kedves Ábelek!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.