2020. január 8., szerda

Gyöngyvér

Január 8.

Névnapi üzenet

"A napok sorát fűzd fel egy nyakékre. Minden egyes nap egy újabb gyöngyszem lesz ékszereden. A csiszolatlan gyöngyöket finoman illeszd egymáshoz, hogy kezed nyomán ragyogjanak csöndes, békés fénnyel. Mintha ékszerészmester volnál, aki különös gyöngysorok alkotására született - így éld az életed." (Hioszi Tatiosz)


Eredete

A Gyöngyvér magyar eredetű női név, jelentése: gyöngytestvér, Arany János névalkotása a régi magyar Gyöngy névből, a Buda halála című művében.

Gyakorisága

Az 1990-es években igen ritka név, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb női név között.

Névnapja

január 8.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

Arany János így írt a névalkotásról: „Régi pogány-magyar nő-nevet alig talál az ember. Én a váradi regestrum magyar jelentésű neveiben véltem ilyenek nyomára akadni, hol Gyöngy, Gyönyörű stb. fordulnak elő, mint nőnév. Igy lőn szerkesztve a Gyöngyvér, mely annyi, mint gyöngytestvér.”

Híres viselői

Demjén Gyöngyvér, magyar színművész
Fábián Gyöngyvér, festő, grafikus
Lehn Gyöngyvér, divattervező

NumeroProfil-karakter

Gyöngyvérek nagyon megbízhatóak, kitartóak és feladat-orientáltak. Fontos számukra a precizitás, a pontosság, odafigyelnek a legapróbb részletekre is. Bármibe kezdenek bele, azt körültekintően, felelősségteljesen véghez is viszik. Kreativitásuk magas szintű, de nem csupán fantáziálgatnak, hanem azt is tudják, hogyan hozzák le elképzeléseiket a megvalósítás szintjére. Nagyobb ellenállással szemben is képesek magukat érvényesíteni, sokszor akár tudat alatt is keresik a kihívásokat. Szeretnek a meglévő tapasztalataikra hagyatkozni, de ennek következménye az is, hogy bizonyos helyzetekben kissé merev álláspontot képviselnek, olykor bizony makacsak, rugalmatlanok lehetnek. Elhatározásaikban előrelátóak, de határozottak, döntéseiket nem egykönnyen másítják meg.    



Boldog névnapot, kedves Gyöngyvérek!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.