2020. január 13., hétfő

Veronika

Január 13.

Névnapi üzenet

"A győzelemnél sokkal fontosabb, hogy mit és hogyan teszek érte. Felkészültem? Összpontosítok? Figyelmesen bántam-e a testemmel, egészségesen, gondosan tápláltam-e? És az edzések? Maximális erőbedobással edzettem, ahogy kell? Egész pályámon ilyen kérdések igazgattak, és hasonlókat tesz föl magának bárki (azaz mindenki), aki törekszik valamit jól csinálni. Természetesen akarjuk, hogy előléptessenek a munkahelyünkön, hogy belénk szeressen az a lány vagy az a fiú, hogy mi nyerjük meg az 5 kilométeres futóversenyt. De nem az eredmény - hogy megkapjuk-e, amit akarunk - határoz meg minket. Hanem az, ahogyan elértük." (Scott Jurek)


Eredete

A név eredetének többféle változata is létezik. A görög (makedón) Bereniké jelentése „győzelmet hozó”. A másik verzió szerint a latin verus és ikon két szóból tevődik össze, így „igaz kép” a jelentése.

Gyakorisága

Veronika név a 16. századtól folyamatosan jelen van a magyar névkincsben, népszerűsége azóta is töretetlen, bár az utóbbi években fokozatosan csökken a névadási kedv. 2018-ban a 83. helyen szerepelt.

Névnapja

január 13.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

Bereniké haja csillagkép, bár halványan, de a tél vége felé látható az éjszakai égbolton a Nagy Medve, az Oroszlán és a Szűz csillagkép közelében.

Híres viselői

Janicsák Veronika énekesnő
Harcsa Veronika énekesnő
Kincses Veronika operaénekes
Marék Veronika író, grafikus (Boribon, Kippkopp)
Tájmel Veronika válogatott labdarúgó
Veronica Cartwright, amerikai színésznő (A nyolcadik utas: a Halál)

NumeroProfil-karakter

Veronikák színes, izgalmas egyéniségek: a jó kommunikációs adottságok mellett általában szépérzék és kreativitás is jellemzi őket. Érdeklődhetnek például a fényképezés, a színpadi tevékenységek, a lakberendezés vagy más művészi alkotófolyamatok iránt. Bár meglehetősen talpraesettek, a hétköznapok unalmas időbeosztásával akadhatnak gondok. Hajlamosak lehetnek túlvállalni magukat, mert nehezen tudnak nemet mondani másoknak. A rendelkezésükre álló erőforrásokkal meglehetősen nagyvonalúan bánnak: előfordulhatnak rendszeres késések és/vagy túlköltekezések. Ösztönös emberismeret és szociális érzékenység jellemzi őket, emiatt gyakran ismeretlenek is megtalálhatják őket a problémáikkal.



Boldog névnapot, kedves Veronikák!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.