2020. január 6., hétfő

Boldizsár

Január 6.

Névnapi üzenet

"Ne sürgesd az időt: semmivel ne kapkodj, sehová ne siess. Legyen időd kivárni, amíg a dolgok megérkeznek hozzád." (Boldizsár Ildikó)


Eredete

Boldizsár a babilóniai eredetű Baltazár név magyaros formája, jelentése „Isten tartsa meg a királyt!”

Gyakorisága

1990-es években igen ritka név volt, majd a 2000-es években jelentősen nőtt a népszerűsége. 2019-ben a 76. volt a névadási adatok szerint.

Névnapja

január 6.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

Január 6-án, Vízkereszt napján a háromkirályokat ünnepeljük. A legenda szerint Boldizsár mirhát ajándékozott Jézus születésekor, ami a gyógyítás és az áldozatvállalás nemes balzsamja.

Híres viselői

Bárány Boldizsár ügyvéd, író
Bartha Boldizsár debreceni főbíró
Báthory Boldizsár erdélyi főúr, politikus
Demian Boldizsár orvos
László Boldizsár, a Cotton Club Singers énekese
Nagy Boldizsár nemzetközi jogász

NumeroProfil-karakter

Boldizsárok nagyon színes egyéniségek. Széles érdeklődési körrel rendelkeznek, szeretik a szellemi kihívásokat, a kreatív megoldást igénylő feladatokat. Kiválóan tudják összekötni az elméletet a gyakorlattal. Gyakran akkor is tudományos a gondolkodásuk, ha teljesen hétköznapi munkát végeznek. Néha kissé ráérősek, inkább lassabban, a saját tempójukban szeretik végezni a feladatokat, a hatékony energiagazdálkodás nem az erősségük. Nagy ambíciókat dédelgetnek és öntudatosságuknak, aprólékosságuknak köszönhetően általában el is érik céljaikat. Bár igen érzékenyek, problémáikról, érzelmeikről nem szívesen beszélnek, legfeljebb a legjobb barátaik előtt tárják fel magukat.


Boldog névnapot, kedves Boldizsárok!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán