2019. december 27., péntek

János

December 27.

Névnapi üzenet

"A szeretet, amivel szeretnek bennünket, mindig valamifajta kegyelem."
(Szabó Magda)


Eredete

A héber Johanan névből keletkezett, amelynek jelentése: Isten kegyelme.

Gyakorisága

 A 16. századtól az egyik legkedveltebb férfinevek közé tartozik, évszázadokon keresztül vezette a gyakorisági listákat. Elterjedtségére utal a közismert mondás: Én is János, kend is János, az isten is János. Bár a 20. századra veszített népszerűségéből, 2006-ban az összlakosság statisztikájában a 4. helyen állt, a magyar férfiak közül. 2018-ban is még a 100-as lista 45. helyén találjuk.

Névnapja

június 26., december 27.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

Más nyelvekben is igen gyakori a János név: angolul John, Johnny, Jack, franciául Jean, németül Johann, Johannes, Hans, olaszul Giovanni, oroszul Ivan, spanyolul Juan, finnül Juhani, dánul Johannes, Jens, norvégül Johan, Jens, svédül Johan, Johannes, Jon, lengyelül Janusz, szlovákul Ján, szlovénul Janez, horvátul és szerbül Jovan.

Híres viselői

Áder János, politikus
Kulka János, színész
Pilinszky János, költő
Damjanich János, honvéd tábornok
Arany János, költő
Gundel János, vendéglős

NumeroProfil-karakter

János név azon kevés nevek közé tartozik, ahol mindhárom 1-es karakter (A, J, S) megtalálható a névben. Ennek köszönhetően nagyon változatosan, kreatívan és sokoldalúan képesek érvényesíteni magukat. Általában a tervezgetéssel sosincs probléma: ötleteiket remekül tudják képviselni, másokkal megosztani. A kivitelezéssel viszont akadhatnak gondok - ha csak a vezetéknév nem utal erre - akkor a kitartást, a jövőbe vetett hitet jócskán fejleszteni kell magukban. Bár fellépésük általában határozott, nagy mértékben függnek a külvilág visszajelzéseitől, megerősítésétől, kritikájától.

Boldog névnapot, kedves Jánosok!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.