2019. december 24., kedd

Ádám

December 24.

Névnapi üzenet

"Vannak egymás mellé rendelt "dolgok". A férfi és a nő ilyen. Jin és Jang. Egyik sincs a másik nélkül, s mindegyik tartalmaz valamennyit a másikból." (Kun Ádám)


Eredete

A bibliai Ádám név eredetéről többféle magyarázatot ismerünk. Egyesek szerint egy sumérra visszavezethető héber névből alakult, amelynek jelentése: atyám. Mások szerint a héber „vörös” jelentésű szóból keletkezett, a vörös földből való ember bőrszínének megnevezéseként.

Gyakorisága

Igen korán megjelent a magyar névkincsben. Már a 12. századból vannak írásos adataink Adam változatra. Nagyon gyakori név volt a 16-18. században, de a 19. század elejére szinte teljesen kikopott a használatból. 1967-ben 64 fiú kapta ezt a nevet, de az 1983 és 1987 között készült országos statisztikában már a 20. helyen szerepelt. Az 1996-os statisztikák szerint a 6. leggyakoribb név volt és azóta sem veszített a népszerűségéből.

Névnapja

szeptember 9., december 24.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

A gége pajzsporca köznyelvi nevén ádámcsutka. Aki ádámkosztümben van, az valójában ruhátlan, pucér. Aki ádám villájával eszik, az az illemet megsértve, evőeszköz nélkül, kézzel eszik. A zúzott kővel borított, hengerelt utak, az úgynevezett makadám utak is Ádámra emlékeztetnek. Ezt a burkolatot egy skót mérnök, J. L. MacAdam találta fel a múlt század elején.

Híres viselői

Lux Ádám, színész
Fellegi Ádám, zongoraművész
Kiss Ádám, humorista
Fischer Ádám, karmester
Adam Opel német mérnök, az Opel autógyár alapítója
Adam Sandler, amerikai színész

NumeroProfil-karakter

Ádámok gyakorlatias, praktikus gondolkodású fiatalemberek. Nagyon fontos számukra az otthonról hozott minta, a tradíciók, a családi gyökerek, azon belül is kiemelten az apa szerepe. Akár rossz,akár jó a viszonyuk az édesapjukkal, a kötődés minden esetben rendkívül erős. Szeretteiknek igyekeznek nagy fokú egzisztenciális biztonságot teremteni, miközben nekik is szükségük van - elsősorban érzelmi - támogatásra. Akkor elégedettek, ha kiszámítható az anyagi helyzetük és a szűkebb időkre is vannak tartalékaik. Az átlagnál tudatosabban tervezik a pénzügyeiket (befektetések, biztosítások, ingatlanok, satöbbi). A legkisebb anyagi bizonytalanság is hatással van a közérzetükre, mivel önértékelésüket elsősorban „kézzelfogható” dolgokon mérik. 



Boldog névnapot, kedves Ádámok!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.