2019. december 26., csütörtök

István

December 26.

Névnapi üzenet

"Csak saját kezünk fonhat koszorúkat, és nincs más dicsőség, mint saját lelkünk tapsa."
(Nicolás Gómez Dávila)



Eredete

Görög eredetű név jelentése koszorú, virágkoszorú. A nevek egyik gyakori típusát képviseli: költői névnek vagy kívánságnévnek tekinthetjük. A görög nevek általában latin (Stephanus) vagy szláv (Stefán) közvetítéssel jutottak el hozzánk, de a német Stephan alaknak is része volt a régi magyar István név kialakulásában.

Gyakorisága

Írásbeli előfordulására már a 11. század első éveiből vannak adatok és a 16. századtól kezdve napjainkig a leggyakoribb férfinevek egyike. A 2006-os összlakossági statisztikában a 2. helyen állt. Bár egyre csökken a népszerűsége, de 2018-ban még mindig a 35. helyen volt a 100-as listán.

Névnapja

augusztus 20., december 26.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

A köznyelvben az István becézett alakja, a Pista gyakran előfordul szófordulatokban. Például gácsérpista a hencegő vadász neve, fordítspista a köpönyegforgató ember, biztistók!-ot használnak bizony isten helyett vagy bepityuz vagy bepityuzik az, aki berúg.

Híres viselői

I. Szent István király
Tömörkény István, író
Verebes István, színész
Fekete István, író
Dankó Pista, cigánymuzsikus
Csók István, festőművész

NumeroProfil-karakter

Istvánok nagyon érzékenyek és fogékonyak az őket körülvevő világra. Kitűnő intuitív képességgel bírnak, még akkor is, ha ennek nincsenek tudatában és csak a gyakorlati életben, az ötletes megoldásaik nyomán hasznosítják megérzéseiket. Segítőkészek, mások problémáira nyitottak, viszont a saját határok kijelölésével akadhatnak gondok. Így kihasználhatóvá, túlvállalóvá válhatnak - például a munka terén. Könnyen teremtenek kapcsolatot ez főleg annak köszönhető, hogy valódi érdeklődéssel fordulnak mások felé.

Boldog névnapot, kedves Istvánok!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.