2019. december 25., szerda

Noel

December 25.

Névnapi üzenet

"Nem időpont vagy időszak a karácsony, hanem lelkiállapot. Békességben, jóakaratúan és könyörületesen élni - ez a karácsony igazi szelleme." (Calvin Coolidge)


Eredete

Francia eredetű férfinév; a latin dies natalis kifejezésből ered, amelynek a jelentése születésnap - az Úr születésnapja, karácsony. Eredetileg a karácsonykor született fiúgyerekeknek adták ezt a nevet. Női párja: Noella.

Gyakorisága

Noel a 90-es évek végén kezdett elterjedni, de népszerűsége csak a 2008 után ugrott meg igazán. 2018-ban már a 6. helyen állt a 100 leggyakoribb férfinév listáján.

Névnapja

május 13., december 25.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

Noël előfordul női keresztnévként is, mint például  Noël Wells amerikai színésznő vagy Noel Streatfeild angol írónő esetében, aki a "Cipők" regénysorozat szerzője. A Mount Noel a kanadai Brit Kolumbia 2541 méter magas hegycsúcsa. Franciául a boldog karácsonyt kifejezés így hangzik: joyeux noël.

Híres viselői

Fülöp Noel, magyar labdarúgó
Noel Blanc, amerikai rádiós személyiség
Noel Clarke, amerikai színész, író
Noel Devine, amerikai futballjátékos
Noel Coward, angol színész, író
Noel Gallagher, angol zenész, az Oasis gitárosa

NumeroProfil-karakter

Noelek kimondottan intellektuális beállítottságúak. Nagyon kíváncsiak: szívesen kérdeznek és örömmel tanulnak olyasmit, ami valami miatt felkelti az érdeklődésüket. A kötelező tananyagokkal már nem biztos, hogy könnyen boldogulnak, egyszerűen azért, mert ha valami monoton vagy unalmas, akkor azt nem nekik találták ki. Mégis a vizsgákon gyakran "kidumálják" magukat, köszönhető remek kommunikációs és absztrakciós képességüknek. Vonzódhatnak a művészetekhez, akár élvezőként, akár gyakorlóként. Sikeresek lehetnek például a főzésben, a táncban, a fotózásban, rajzolásban, netán a zenélés vagy a színművészet iránt is érdeklődhetnek.



Boldog névnapot, kedves Noelek!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.