2019. december 24., kedd

Éva

December 24.

Névnapi üzenet

"Ha a homokórában a szemek elkopnak, akkor talán az örökkévalóság marad az üvegben?" (Ancsel Éva)


Eredete

Héber eredetű, bibliai név, melynek alakja a Havvah volt. A szó eleji erős H hang a görög átiratban elhalt. A szó a létigéből származik, jelentése: életet adó, a bibliai magyarázat szerint minden élők anyja.

Gyakorisága

A 17. századtól található a gyakoribb nevek között. Népszerűsége a 18. századra kicsit nőtt, aztán érdekes módon a 19. századi adatokban nem találjuk a népszerű női nevek között. Divatossá a 20. század második felétől vált, s ettől kezdve egyre nőtt a népszerűsége. Az 1967-es országos névlistán a leggyakrabban választott név lett. Az 1990-es évektől ismét fokozatosan csökkent a kedveltsége. 1996-ban a 47. volt a gyakorisági listán, 2000-ben a 62. helyre került. 2006-ban az összlakosság statisztikájában a női nevek között az Éva az 5. helyen állt.

Névnapja

december 24.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

A szólásainkban szereplő Éva név főleg a Bibliára utal. Így az Éva lánya kifejezést arra mondjuk, akiben szembetűnően vannak meg a női tulajdonságok, „igazi nő”. Ha valami nagyon régen volt, az akkor lehetett, amikor még Éva is menyasszony volt. Aki lopott, arra szépítően azt mondják: Éva után indult.

Híres viselői

Almási Éva színésznő
Ancsel Éva filozófus
Janikovszky Éva író
Ruttkai Éva színművész
Székely Éva olimpiai bajnok úszó
Szerencsi Éva színművész

NumeroProfil-karakter

Könnyen teremtenek kapcsolatot, jó kommunikációs képességekkel rendelkeznek. Szívesen tanulnak új dolgokat, nyitottak a világra. Magabiztos fellépésük és cselekvőerejük segíti megvalósítani az elképzelésüket. Inkább a praktikus és bevált dolgokat szeretik, az álmodozásban kevésbé hisznek. Fejlődésüket és kreativitásukat akadályozhatja, hogy ragaszkodnak az ismert értékekhez és érzelmekhez, és nem szívesen hagyják el a bevált utat. 



Boldog névnapot, kedves Évák!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.