2019. december 13., péntek

Luca

December 13.

Névnapi üzenet

"Az öröm mindig segít rajtunk, akkor is, ha teljes a sötétség, mert a sötétséget elűzi a fény." (Harry Potter című film)


Eredete

A Luca latin eredetű női név, Lúcia régi magyar alakváltozata. Férfi párja Lúciusz. Jelentése fényes, ragyogó vagy hajnalban született.

Gyakorisága

Az 1990-es évek óta gyakori név. 1995-99 között, 39. helyen állt, azóta folyamatosan lépdel előre. 2012 óta az első 10 között szerepel, 2018-ban az 5. volt a névadási listán.

Névnapja

december 13.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

Luca napjához több népszokás is kapcsolódik. Ezek eredete valószínűleg az, hogy a Gergely-naptár bevezetése előtt ez a nap volt az év legrövidebb napja (eltérően a mai téli napfordulótól, ami december 21-re, esetenként 22-ére esik).
Luca-napon régen tilos volt fonni, sütni, mosni. Nem volt ajánlatos kölcsönadni sem, mert az elkért dolgok boszorkányok kezére kerülhettek.

Híres viselői

Szent Luca
Szekerczés Luca kézilabdázó

NumeroProfil-karakter

Lucák élénkek, kíváncsiak, örökmozgók. Nem csak fizikailag, de szellemileg is folyamatosan szükségük van arra, hogy érdekes dolgokkal, megoldandó feladatokkal lekössék a figyelmüket. Rendszerint kiváló ritmusérzékkel rendelkeznek, így a zenében, a táncban vagy olyan sportágakban, ahol kifejezetten ütemérzékre van szükség, remek eredményeket érhetnek el. Kézügyességük is elég korán megmutatkozik: érdeklődhetnek a főzés, a varrás, a rajzolás, a gyurmázás és minden olyan dolog iránt, ahol manuális kreativitásukat érvényesíthetik. Általában lazák, optimisták, szereik élvezni az életet. Amire nagy szükségük van, hogy kitartást és fókuszáltságot gyakoroljanak.    



Boldog névnapot, kedves Lucák!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.