2019. december 10., kedd

Judit

December 10.

Névnapi üzenet

"Az ember akkor aranyos, amikor a személyisége átragyog a külsején." (Natalie Portman)


Eredete

Az ószövetségi héber Yehudit névből származik, jelentése: Júdeából származó nő, zsidó nő. A név írásos előfordulását Árpád-kori okleveleinkben már 1075-ben megtaláljuk Judith, Judit formában.

Gyakorisága

Régóta a közkedvelt nevek közé tartozik. Már Géza fejedelem leánya is ezt a nevet kapta. A 16. században, a reformáció idejében vált népszerűvé a többi ószövetségi névvel együtt, s kedveltségéből a 19. századig nem veszített, amikor egy kissé csökkent a népszerűsége. A 20. században ismét kedveltté vált: az 1967-es adatok szerint a Judit a 9. leggyakoribb keresztnév volt. 2006-ban az összlakosság statisztikájában a női nevek között a Judit a 10. helyen állt. 2004 óta nincs benne az első százban.

Névnapja

július 30., december 10.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

A Judit becéző formája, a Jutka a tájnyelvben közszóként is előfordul. A Dunántúlon jutkának nevezik a nyelves, feleselő személyt. A Jászságban pedig ugyanígy hívják a bohó embert. Akinek a haja a megszokottól eltérő, feltűnő, arra azt mondják jutkás. A nőalakot ábrázoló cserépkorsó pedig a jutkakorsó. Székelyföldön és Sopron környékén a pálmaliliomot (Yucca filamentosa) emlegetik jutka néven. Szeged környékén a mezei katicavirág a hamvasjutka nevet kapta.

Híres viselői

Szűcs Judith énekesnő
Pogány Judit színésznő
Polgár Judit sakkozó
Hernádi Judit színésznő
Schell Judit színésznő
Ágoston Judit olimpiai bajnok tőrvívó

NumeroProfil-karakter

Juditok számára nagyon fontos a család eszméje, a múlt és a hagyományok, ám nem mindegy, hogy beleragadnak ezekbe vagy kreatív módon hasznosítják az otthonról hozott tapasztalatokat. Problémáikról nehezen beszélnek, sokszor inkább magukban őrlődnek. Szeretik a komfortot, a kényelmet és igyekeznek maguk körül mindig kellemes, meghitt légkört kialakítani. Szívesen sütnek-főznek, szépítgetik a környezetüket, esetleg gondozzák a kertet, mindezt azért, hogy mások is jól érezzék magukat. Örömmel gondoskodnak a szeretteikről, de nekik is szükségük van arra, hogy valaki biztonságot nyújtson számukra. Kapcsolataikban ragaszkodóak, lojálisak.   



Boldog névnapot, kedves Juditok!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.